Vil du have skønhed i særklasse? Køb en orkide

Indtil for relativ nylig har orkideer været forbeholdt rige excentrikere. Orkideer var dyre og krævede specialviden. Det var typisk ældre rigmænd der ofte viede deres liv til orkideernes skønhed.

Moderne videnskab har gjort de smukke tropiske planter til hvermandseje. Når vi tænker orkideer så mener vi normalt de tropiske af slagsen. Langt de fleste, og især de smukkeste, orkideer kommer fra de tropiske regnskove i Sydamerika, Sydøstasien, Afrika og Guinea. Igennem århundreder har botanikere og eventyrere gennemsøgt de tropiske jungler efter nye orkideer, ofte med livet som indsats.

De blev så hentet til Europa eller USA og forsøgt at dyrke i drivhuse. De sjældneste orkideer kunne være formuer værd, og det er de stadig.

En særling i planteriget

Orkideer er meget specielle planter. Modsat de fleste andre planter har orkideer ikke et veludviklet system af rødder til at hente nærstoffer fra mulden. De synes måske de er for smukke til alt det hårde arbejde, og overlader det til andre. Men orkideer er heller ikke snyltere. De stjæler ikke næring fra andre planter. Det er de for smarte til. De henter faktisk næsten al den næring de har brug for direkte fra luften.

Luft indeholder jo en del kulstof og kvælstof. Det er netop de nærstoffer som planter har brug for. De fleste orkideer har specialiseret sig i at trække disse elementer direkte ud af luften. Det er noget de fleste andre planter kun kan drømme om. Der findes 3 typer af orkideer:

  • Epifytter – størstedelen af orkideer vokser på træer. Det gør de for at komme tætter på lyset. Epifytter bliver kun vandet af regnskyl og dug, så deres luftrødder tørrer ud indimellem. Derfor har de indbyggede vanddepoter, som tykke blade eller opsvulmede stilke.
  • Litofytter – vokser på sten, i stedet for træer. Ellers har de samme adfærd som epifytter. Alle orkideer er meget nøjsomme når det gælder lys og næring. Litofytter klarer sig med endnu færre næringsstoffer end epifytter, men elsker mere lys.
  • Terrestiale – det er orkideer der vokser i muld. Der findes faktisk også vilde orkideer i de tempererede zoner, endda i Danmark. De er langtfra så spektakulære som deres tropiske slægtninge. De ikke tropiske orkideer lever som regel i jord.

Orkide hybrider

De fleste orkideer vi i dag kan købe nærmest overalt, er hybrider. Dvs. krydsninger af diverse vilde arter som ikke er frugtbare. Orkide blomster er voksartige og kan holde deres fulde pragt i flere måneder.

Mange der elsker orkideer synes de er sexede. Også udformningen af mange orkide blomster kan udløse associationer i den retning. Så springet fra sexede orkideer til frækt sexlegetøj er slet ikke så stort. Folk der elsker orkideer er typisk mennesker der sætter pris på smukke former og æstetisk fremtræden.

Orkideer er ikke kræsne, men de kræver dog opmærksomhed, ligesom en kæreste. De skal ikke vandes som andre planter. Vandingen af orkideer skal efterligne hvaddet der sker i naturen. Dvs. de bliver overskyllet men skal også tørre ud igen.

Hvis du er romantisk, kunne du se det som om orkideer har brug for afveksling. De skal nyde i fuld dragt men har også brug for længsel efter nydelsen.

Vækker det minder?