Orkide Facts

Vi har samlet en liste med facts om orkideer, så du både kan blive overrasket og underholdt. Samtidig kan du gå ud og blære dig med alt din nye viden om orkideer.

  1. Størrelsen på en orkide afhænger af arten – de kan være meget små, på størrelse med en mønt eller ekstrem store, og veje op til 50 kg.
  2. Grammatophyllum speciosum går fra at være mellem størrelse til meget store og det siges at det er den art som kan blive aller størst.
  3. Itspseudobulbscan kan blive 2.5 meter.
  4. Platystelejungermannioides er de absolut mindste og er helt ned til 2 mm.
  5. Hver orkidéblomst er bilateral symmetrisk, hvilket betyder, at den kan opdeles i to lige store dele.
  6. Bladets størrelse, form og struktur afhænger af levestedet. Orkideer, der lever i tørt klima, har tykke blade dækket af voks, mens arter, der lever i varme og fugtige områder, har tynde, aflange blade. Visse arter af orkideer har slet ingen blade.
  7. Orkidéer har ikke sædvanlige rødder. De har rhizom, knold eller luftrødder.
  8. Orkideer kan leve på jorden (terrestriske former), der er knyttet til træagtige planter (epifytiske typer) eller under jorden.
  9. Visse arter af orkideer er parasitære. De kan ikke producere mad (sukker) ved hjælp af sollys og kuldioxid (som andre planter). I stedet får de mad fra svampe, der lever i deres rødder.
  10. Forbindelsen mellem orkideer og visse arter af insekter er stram og højt specialiseret. Kronblade har lignende form og farve som kvindelige insekter for at tiltrække hanner og sikre bestøvning. Ophrys apifera, bedre kendt som Bee Orchid, lokker mandlige bier med sin lokkende lugt og bi som udseende. Når en hankøn nærmer blomsten til at mate, bliver den dækket af pollen og sendt ud for at bestøve den næste orkidé, den besøger.