Der er måske nogen, der kigger med, når du køber blomster online…

Mange hjemmesider har gjort det nemt for orkide-elskere at købe smukke buketter og planter online. Man kan hurtigt bruge flere timer på at søge sig frem til online butikker og købe en masse smukke blomster. 

Men når man bruger så lang tid på nettet, så skal man være varsom – der lurer mange farer, både i browseren og på hjemmesiderne. 

Pop-up phishing 

Pop-up phishing er en form for phishing, der består af falske beskeder, der dukker op, når man færdes på nettet. I mange tilfælde inficerer it-kriminelle legitime hjemmesider med malwarekode, der aktiverer de falske beskeder, når nogen besøger hjemmesiden. 

Indholdet i beskederne kan variere, f.eks. kan der stå, at du har vundet en konkurrence eller en gave, som du kan indløse ved at klikke på beskeden. Beskederne kan også være falsk reklame for dating-hjemmesider, hvor (typisk) unge, smukke kvinder gerne vil i kontakt med dig. 

Hvis man klikker på beskeden, så bliver man enten ledt hen på en falsk hjemmeside, eller der bliver installeret malware på ens computer

Scareware er en form for malware

Scareware er en form for malware, der anvender social engineering til at påvirke dig. Scareware kan enten få dig til at føle frygt, angst, forundring eller chok. Scareware kan bestå af pop-up beskeder, faner eller bannere, der dukker op, når nogen besøger en hjemmeside eller søger på en internetbrowser. 

Scareware indeholder ofte tekst som ‘Din computer er blevet inficeret med malware-programmer, du skal fjerne dem med det samme. Klik her for at fjerne truslen’. Du bliver altså narret til at tro, at din computer er blevet inficeret med en virus eller lign. malware, og at du kan fjerne det ved at klikke på beskeden for at scanne computeren eller downloade et hjælpeværktøj. 

Hvis man klikker på beskeden, bliver ens computer enten inficeret med malware, eller man bliver ledt hen til en hjemmeside, hvor man kan købe “hjælpeværktøjet”. Der findes selvfølgelig ikke noget hjælpeværktøj, du sender bare penge direkte til de it-kriminelle

Man skal altid være mistænksom overfor pop-up beskeder eller bannere på nettet – især hvis de omhandler dit computersystem. Hvis der faktisk var et problem med systemet, så ville du ikke blive advaret gennem beskeder på nettet. 

Så vær opmærksom, undgå at klikke på mistænkelige beskeder, der dukker op på hjemmesider eller i browseren, og glæd dig til at modtage de smukke orkideer, du køber online.